Насловна страна

Актуелно:

1. Пројект Социјализација дјеце Републике Српске 2008.год.

Идемо поново на море.....

У току су интезивне припреме на реализацији Пројекта“Социјализација дјеце Републике Српске 2008.год.“.Пројекат се реализује већ седму годину за редом и до сад је кроз пројекат прошло преко 8500 лица, и у 2008 години основни циљеви пројекта су социјализација и афирмација дјеце, развијање осјећања емпатије,као и многих других вјештина .... У овој години биће обухваћено око 1500 дјеце, најосјетљивијих категорија у 12 смјена.

Расписан је Јавни конкурс за избор најповољнијих организација (установа)за реализацију пројекта и дјецу учесника у пројекту. Конкурс је отворен  од 14.03.до 13.04.2008 године. ››Детаљније 

Такође је расписан конкурс за избор пратећег особља који се  треба   да обезбједити сигуран и безбрижан боравак дјеце у кампу(педагошки координатори,спортски аниматори,...).Конкурс је отворен од 14.03-03.04.2008.год..  ››Детаљније 

Са дјецом ће боравити васпитачи које ће бирати организације –реализатори пројекта,као и студенти и волонтерикоје ће предложити факултети.

Прва смјена у пројекту почиње 25.05.2008.године са предшколцима, а завршава 08.09.2008.године. У случају да поред средстава предвиђеним финансијским планом Фонда буде и донаторских средстава могућ је већи обухват  дјеце најосјетљивијих категорија. ››Детаљније 

2. ПРЕДШКОЛЦИ У ИНКЛУЗИВНИМ ГРУПАМА

У току је реализација пројекта Укључивање дјеце са посебним потребама и дјеце корисника додатка на дјецу из породица корисника сталне новчане помоћи из система социјалне заштите у предшколске инклузивне групе и улога родитеља у складу са чланом 29. Закона о дјечијој заштити РС (Службени гласник Републике Српске 04/02 и 17/08). Циљне категорије дјеце, у смислу горе наведеног пројекта су:дјеца са посебним потребама узраста од шест до девет година, дјеца корисници новчане помоћи из система социјалне заштите узраста шест година, корисници додатка на дјецу као и дјеца без родитељског старања узраста шест година.

Основни циљ пројекта је укључивање дјеце циљних категорија, која нису обухваћена процесом образовања и предшколским програмима, у редовне вртићке групе, односно играоничке инклузивне групе. Секундарни али и не мање важан циљ је организовање едукација за родитеље дјеце са посебним потребама (и по потреби родитеља дјеце без сметњи у развоју чија дјеца се налазе у групама са дјецом са посебним потребама) у сврху подизања њихових родитељских компетенција и едукација васпитачког и осталог кадра у предшколским установама у циљу њиховог сензибилисања за рад са дјецом са посебним потребама и подршке родитељима.

Дјеца са посебним потребама бораве у предшколским установама два до три пута седмично у складу са својим капацитетима и могућностима, а дјеца осталих категорија пет пута седмично.

Укључивање дјеце циљних категорија у трочасовне или полудневне програме предшколских установа почиње од 17.марта 2008.год., а Фонд сноси трошкове њиховог боравка мјесечно до 80,00КМ.

Партнери у релизацији пројекта су: предшколске установе, удружења грађана регистрована за рад са дјецом предшколског узраста и центри за социјални рад.

Вријеме реализације: половина марта - почетак септембра. детаљније Развојни програми у 2008.години

3. Пројекат Рано откривање дјеце са посебним потребама и њихових развојних проблема – 2007.год.

На основу Јавног конкурса за избор најповољнијих реализатора пројекта Рано откривање дјеце са посебним потребама и њихових развојних проблема -2007.год., објављеног у јавном гласилу Глас Српске, 12.10.2007.године изабрано је укупно 17 реализатора, односно центара за социјални рад и служби социјалне и дјечије заштите. Изабрани су центри за социјални рад: Челинац, Приједор, Бијељина, Дервента, Петрово, Лакташи, Козарска Дубица, Шамац,Фоча, Добој, Билећа, Теслић, Требиње, Србац, Љубиње,  Нови Град и служба социјалне и дјечије заштите Калиновик. ››Детаљније 

Врх стране

Архива:

10.04.2008.
Врх стране