Насловна страна

Актуелно:

 

Саопштење

Редовна исплата додатка на дјецу и материнског додатка за мјесец децембар 2011. почиње у петак 30. децембра 2011. године.

Текст саопштења можете погледати овде

 

ЗАВРШЕТАК ДЕСЕТ ГОДИНА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА „СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ДЈЕЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - 2011.“

Повратком дванаесте смјене, 17.9.2011. године, завршена је реализација пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“. У периоду од 4. јуна до 16. септембра 2011. год. пројектом је обухваћено укупно 1559 дјеце из свих општина Српске, а са пратећим особљем 1904 лица. Током десет љета, колико Јавни фонд за дјечију заштиту у континуитету реализује Пројекат, у хотелу - хостелу „Кумбор“ у Кумбору (Република Црна Гора), боравило је 13 300 дјеце, а са пратећим особљем више од 16 200 лица.


У морском амбијенту, кроз различите активности осмишљене од стране саме дјеце, пратећег особља и стручног тима Фонда, реализовани су континуирани циљеви Пројекта - социјализација, интеграција, афирмација дјечијих потенцијала, развијање осјећаја емпатије, рехабилитација...

Учесници Пројекта - дјеца из цијеле Републике Српске, чије је одрастање осујећено неповољним породичним, здравственим, социјалним и материјалним условима, као и посебно талентована дјеца узраста од 6 до 15/17 година, заједно са васпитачима, родитељима и стручним особљем слажу се у оцјени да је вријеме проведено у Кумбору незаборавно искуство, које им је обогатило одрастање и унијело радост у животе.

Пројекат се реализује на партнерским принципима са широком сарадничком мрежом институција, невладиних организација и удружења грађана, универзитета и појединаца, а најдоминантнији и најзаслужнији партнери јесу центри за социјални рад и службе социјалне и дјечије заштите у свим општинама Српске.

Препознавши значај Пројекта за дјецу Српске, дјецу су у Кумбору и ове године посјетили бројни званичници: ресорни Министар здравља и социјалне заштите  и његов помоћник за област социјалне заштите, Омбудсман за дјецу РС, директори центара за социјални рад, представници невладиних организација и специјализованих установа и др.

Реализација Пројекта у 2011. години ће остати препознатљива и по првој посјети Кумбору од стране  Предсједника Републике Српске, Милорада Додика, који је дана 24.8.2011. посјетио дјецу и пратеће особље - учеснике десете смјене Пројекта.

Са Предсједником су у посјети били и  ресорни Министар здравља и социјалне заштите, проф. др Ранко Шкрбић, Омбудсман за дјецу мр Нада Граховац, предсједник СО Херцег Нови, као и најближи сарадници из Кабинета. У име Јавног фонда за дјечију заштиту, уважене госте  су дочекали директор Момир Попић и руководилац Пројекта мр Јованка Вуковић, заједно са координатором десете смјене.

Медији из Републике Српске и Црне Горе  су  пропратили овај догађај и тиме допринијели даљој сензибилизацији јавности  о значају Пројекта за дјецу и задовљавање њихових развојних потреба.

Реализација пројекта учешћем дјеце у Кумбору, је завршена 16.9.2011. године, повратком учесника XII смјене, али активности у Стручној служби у вези са пројектом нису. У току је статистичко – аналитичка обрада података за потребе Извјештаја о реализацији пројекта као припреме за презентацију истих путем медија и публикације посвећене Пројекту.

 

Предсједник Додик у посјети учесницима пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

>>Детаљније о посјети Предсједника<<


 

Врх стране
Врх стране