Насловна страна

Актуелно:

 

Саопштење

Редовна исплата додатка на дјецу и материнског додатка за мјесец јануар 2013. почиње у суботу 2. фебруара 2013. године.

Текст саопштења можете погледати овде

 

ЈЕДАНАЕСТО КУМБОРСКО ЉЕТО ЈЕ ИЗА НАС...

Након готово четири мјесеца дугог, топлог љета, 16. септембра 2012. године је завршен овогодишњи пројекат „Социјализација дјеце Републике Српске“. Једанаесту годину заредом дјеца Српске најљепше дане свог дјетињства, у оквиру Пројекта, проводе у хотел/хостелу „Кумбор“ у Кумбору.
Од 2002 године, од када Јавни фонд за дјечију заштиту реализује овај  Пројекат, истим је обухваћено близу 18.000 лица, од тога 15.000 дјеце, најосјетљивијих категорија, из свих општина Републике Српске.

Током 2012.године у Кумбору је боравило близу 2000 лица од тога 1600 дјеце. Поред раније дефинисаних циљних, вулнерабилних категорија дјеце, ово љето карактерише и учешће нових категорија у Пројекту и то: дјеце из породица демобилисаних бораца прве и друге категорије, који се налазе у стању социјалне потребе (с обзиром да су  дјеца погинулих бораца прерасла циљну узрасну доб до 15 година), дјеце обољеле од дијабетеса - инсулино овисних (припрема и реализација  у сарадњи са педијатријским одјељењем болнице у  Бијељини и удружењем грађана из Приједора) и дјеце типичних предшколаца, из породица у стању социјалне потребе.
Као подршка малишанима у Кумбору, поред: васпитача, медицинског особља, спортских аниматора, студената ове године су подршка били и волонтери - лица са посебним потребама, чији преостали капацитети су омогућавали обављање те за њих, али  и за дјецу врло значајне улоге. Такође се биљежи значајније присуство студената дефектологије са Медицинског факултета у Фочи, у смјенама гдје је претежно учешће лица са сметњама у психо - физичком развоју.
Дјецу у Кумбору у  2012. години су посјетили Министарка породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, Нада Тешановић, Омбудсман за дјецу, Нада Граховац, те комисија ресорног Министарства здравља и социјалне заштите, на челу са помоћником Министра, Љубом Лепиром. Гости су се лично  увјерили у услове боравка и реализацију циљева Пројекта. Такође су дјецу посјетили и поједини директори центара за социјални рад, представници локалних заједница и невладиних организација...

Овим путем желимо да изразимо захвалност свим представницима извршне и законодавне власти Српске, који су препознали значај Пројекта за дјецу и дају подршку његовој континуираној реализацији.

На задовољство свих актера, а приоритетно дјеце - учесника у Пројекту, можемо констатовати да је пројекат „Социјализација дјеце Републике Српске-2012“, као и претходних година успјешно завршен.
Стручна служба Фонда ради на изради завршних извјештаја о реализацији Пројекта, који ће бити достављени менаџменту, Управном и Надзорном одбору Фонда, те ресорном Министарству здравља и социјалне заштите, тиме и Влади Републике Српске.
Такође се интензивно ради на анализи садржаја свих писаних сугестија које су пристизале са терена од стране учесника у Пројекту, како би се Пројекат у наредном периоду унаприједио  и исти растао заједно са дјецом Српске.
Поводом овогодишњег завршетка Пројекта велика захвалност за сарадњу и уложен професионални и људски напор: колегама у центрима за социјални рад који су радили на припреми дјеце за одлазак у Кумбор, свом пратећем особљу који су били подршка дјеци током боравка у одмаралишту, као и домаћинима, запосленим у хотел/хостелу „Кумбор“, те нашем безбједном превознику „Дринатранс-у“ из Зворника и њиховим одговорним и врло љубазним возачима.


Сви заједно смо допринијели да Пројекат буде успјешан и препознатљив у друштву Српске у најбољем интересу дјеце.

Стручна служба Фонда

 

 

Завршетак десет година реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

Детаљније о десетогодишњици


 

Предсједник Додик у посјети учесницима пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

>>Детаљније о посјети Предсједника<<


 

Врх стране
Врх стране