Насловна страна

Актуелно:

 

Саопштење

Редовна исплата додатка на дјецу и материнског додатка за мјесец август 2016. почиње у уторак 30. августа 2016. године.

Текст саопштења можете погледати овде

 

Представљамо публикацију „Социјализација 2014“ у вртлогу поплава

 

Поново на море: Наставак пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске"

У организацији ЈУ Јавног Фонда за дјечију заштиту Републике Српске и ове године ће око 2200 лица, од тога 1800 дјеце из осјетљивих категорија, учествовати у овогодишњем циклусу пројекта “Социјаизација дјеце Републике Српске”, који се по први пут реализује у Бечићима на црногорском приморју. Циљ пројекта је задовољавање развојних потреба дјеце, кроз социјализацију, развијање осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмација дјечијих потенцијала...
Претходних 14 година, у оквиру овог Пројекта, љетовало је готово 20.000 дјеце, осјетљивих категорија, из свих општина и градова Српске.
 Уз подршку Владе Републике Српске и ресорног Министарства здравља и социјалне заштите, ове године ће Пројекат бити организовано у 14 смјена, од 20. маја до 21. септембра.
Прва смјена, која је у току, реализована је у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске и чине је дјеца из појединих група предшколског узраста из припремног, играоничког  програма за полазак у школу. У првој смјени учествују дјеца из вртића и предшколских група из: Бијељине (Ново Насеље Јања), Зворника, Шековића, Гацка, Берковића, Рудог, Источног Новог Сарајева и Бањалуке.


 

Категорије дјеце која континуирано учествују у Пројекту су дјеца из социјално угрожених породица, корисника права из социјалне и дјечије заштите, дјеца из вишечланих породица, из породица борачке популације, дјеца са сметњама у развоју и хроничним здравственим сметњама, као и посебно надарена дјеца и талентовани спортисти.

Пројекат се наставља са поласком друге смјене у петак 27. маја, када на море путују дјеца из: Новог Града, Бања Луке, Прњавора, Шамца, Дервенте и Требиња.


Представљамо билтен посвећен реализацији пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске 2015."

У  периоду од  завршетка  пројекта “Социјализација дјеце Републике Српске 2015.” (19. септембар), Стручна служба Фонда је интензивно радила на сумирању резултата Пројекта и изради неопходних докумената за Владу Републике Српске, ресорно Министарство здравља и социјалне заштите, као и за менаџмент и управљачку структуру ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту.
Користимо прилику да информишемо заинтересовану јавност да је Влада Републике Српске на својој сједници од 13.11.2015. године, усвојила Информацију о завршетку пројекта “Социјализација дјеце Републике Српске 2015.”
            У склопу израде докумената везаних за реализацију Пројекта, Служба Фонда традиционално припрема намјенски Билтен посвећен активностима и актерима  Пројекта у претходној години. Тако је билтен, “Кумборски споменар 2015” посвећен Пројекту у 2015. години. За наше драге сараднике и све заинтересоване, који нису у прилици да имају Билтен у штампаној верзији исти можете погледати  о в д ј е .
            “Кумборски споменар 2015.” је конципиран тако да је представљена свака смјена, појединачно, која је реализована у 2015. године, али из угла њених учесника и кроз дјечије радове и обиље фотографија насталих у Кумбору. У Билтену је  дат акценат на лица која су у Пројекту били некада као дјеца-учесници, а сада су дио стручног-пратећег особља (студенти-волонтери, васпитачи..) Основни циљ, оваквог приступа је  да се има аутентичан увид у ефекте Пројекта и његовог пролонгираног дејства на правилан психо-физички развој дјеце, пружањем услуга и уједначавањем услова за њихово одрастање. Надамо се да ће вам се “Кумборски споменар 2015.” допасти и да ће вас вратити у претходно дуго, топло, кумборско љето и подсјетити да ће врло брзо доћи наше ново љето “Социјализације...”

Континуирано унапређење сарадње Фонда са партнерима

У циљу даљег унапређења партнерске сарадње, в.д. Директор-а ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић са сарадницима, 09.12.2015. године био је у посјети Омбудсману за дјецу Републике Српске и „Удружењу вишечланих породица 4+“ из Бања Луке.

Приликом посјете са Омбудсманом за дјецу Надом Граховац разговарано је о актуелним проблемима у реализацији права из Закона о дјечијој заштити и правцима даљег развоја система дјечије заштите. Исказани су јединствени ставови Омбудсмана и Директора Фонда о неопходности континуиране сензибилизације друштва за препознавање и задовољавање приоритетних потреба дјеце, самим тим и унапређење система дјечије заштите, кроз значајнија издвајања и ширу подршку. Такође су се саговорници сложили да је потребна свеобухватна анализа примјене актуелних законских рјешења у области дјечије заштите, како би се након тога дефинисала квалитетнa законска рјешења, а у најбољем интересу дјеце. Закључено је да се досадашња добра сарадња Омбудсмана за дјецу Републике Српске и  ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту и даље унапређује.

              

Истог дана  обављена је посјета и „Удружењу вишечланих породица 4+''. Том приликом је предсједнику Удружења, господину Јови Радовановићу за потребе Удружења,  Директор Фонда уручио један рачунар. Разговор  је био отворен и усмјерен ка актуелној проблематици-остваривању права из дјечије заштите, са акцентом на право на додатак на дјецу. Господин Радовановић је том приликом Директору Фонда представио иницијативу које је покренуло Удружење да свако дијете у узрасној доби до 18 година остварује право на додатак на дјецу у износу од по 100 КМ. Директор Фонда, господин Јовић је изнио релевантне показатеље у смислу недостајућих средстава у систему дјечије заштите за евентуалну реализацију иницијативе.

Подаци указују да је потребан дванаест пута већи буџет за право на додатак на дјецу у односу на постојећи! Заједнички је закључак да је у том случају неопходан додатни извор прихода за дјечију заштиту. Директор Фонда је истакао да ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту располаже и кадровским и инфраструктурним капацитетима да реализује ову иницијативу, али средстава нема. У случају ако би се обезбједила додатна средства, неопходно би било припремити стручне анализе које би дефинисале најадекватнија законска рјешења у остваривању права на додатак на дјецу. Састанак је завршен са усаглашеним ставом о неопходности наставка даље сарадње Фонда и Удружења у циљу  побољшање  положаја дјеце у Српској.

 

Стручна служба Фонда

 

 

Завршетак десет година реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

Детаљније о десетогодишњици


 

Предсједник Додик у посјети учесницима пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

>>Детаљније о посјети Предсједника<<


 

Врх стране
Врх стране