Насловна страна

Актуелно:

 

Саопштење

Редовна исплата додатка на дјецу и материнског додатка за мјесец август 2015. почиње у петак 28. августа 2015. године.

Текст саопштења можете погледати овде

 

Представљамо публикацију „Социјализација 2014“ у вртлогу поплава

 

У септембру завршне смјене пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске"

У првој седмици септембра 2015. године, у одмаралиште Кумбор је отпутовала и претпосљедња, 13. смјена учесника у пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске 2015“. Бригу о 76-оро дјеце из Бања Луке, Добоја, Приједора, Српца, Грaдишке и Пала ће водити стручни тим од 19 професионалаца и родитељи – пратиоци дјеце са најтежим сметњама у развоју. У оквиру ове смјене у Пројекту, у односу на раније смјене, учествује нешто већи број малишана са сметњама у психо-физичком развоју. Поред малих пацијената - хроничних болесника са педијатријског одјељења Опште болнице Приједор, ту су и дјеца из: Удружења „Невен“ из Приједора, „Извор“ из Српца, „Сунце“ са Пала, удружења дјеце са посебним потребама из Добоја, удружење ментално недовољно развијених лица из Градишке, те штићеници центра „Заштити ме“ из Бањалуке. Тринаеста смјена ће трајати до 12. септембра, када се у Кумбору очекује долазак посљедње смјене за ову годину реализације Пројекта.
Током последње смјене, која ће трајати до 19. септембра, у Кумбору ће боравити  искључиво лица са посебним потребама старија од 17 година, која до сада нису били учесници овог Пројекта. У смјени се очекује учешће до 80 лица уз неопходну подршку  11 стручних лица и васпитача и 31 родитеља – пратиоца.
Учесници 14. смјене су лица са посебним потребама из Бијељине, Рогатице, Милића, Рудог, Вишеграда, Соколца, Бањалуке, Дервенте, Гацка, Билеће, Новог Града, Приједора и Требиња, и то су најчешће чланови Савеза ментално недовољно развијених лица, као и успјешни такмичари њиховог Спортског савеза.
 Поред њих, у Кумбору ће током 14. смјене боравити и пацијенти Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ из Бањалуке као и штићеници Завода за инвалидна лица из Вишеграда. Надамо се да ће и учеснике завршних смјена Пројекта послужити вријеме, да ће понијети лијепе утиске из Кумбора и да ће бити обогаћени новим пријатељствима.

 

Пуним једрима плови "Социјализација дјеце Републике Српске"

Тренутно у Кумбору борави ХI смјена учесника у пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске 2015“. У смјени је укупно 154 лица, од тога 130-оро дјеце најосјетљивијих категорија из девет градова и општина (Шипово, И. Купрес, Бања Лука, Берковићи, Билећа, Источно Н. Сарајево, Шековићи, Власеница и Милићи).
Током реализације Пројекта, малишане су посјећивали уважени гости. Тако су  у осмој  смјени  Кумбор  посјетили: ресорни Министар здравља и социјалне заштите, др Драган Богданић са мр Бранком Сладојевић, Помоћницом Министра за социјалну, породичну и дјечију заштиту, Директор ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту Момир Попић, са сарадницима, као и чланови Управног и Назорног одбора Фонда. Значајно је напоменути да је међу гостима била и  прим. др Милица Ловрић, Народни посланик из Бијељине, која је жељела лично да се упозна са ефектима овог великог Пројекта и условима у којима малишани бораве. За госте су дјеца припремила пригодан програм у коме су показали своје капацитете и таленте, али и задовољство учешћем у Пројекту.


Ову посјету је медијски пропратила РТРС. Министар Богданић је том приликом изјавио  „да се на лицу мјеста увјерио да све функционише без проблема, да су дјеца безбједна, одмарају се и уче“. Истакао је да је пројекат ''Социјализација дјеце Републике Српске'' један од најбољих са чијом би реализацијом требало наставити и наредних година, јер омогућава дјеци из осјетљивих категорија да бораве на мору, да мијењају животне навике, да се на бољи начин социјализују, да науче да пливају и још много тога што не могу сами или им прилике у породици не дозвољавају.


Омбудсман за дјецу Републике Српске, др Нада Граховац, традиционално, током реализације Пројекта  посјећује малишане  у Кумбору, на њихово, али како и сама истиче и на њено задовољство. Овог пута посјету је уприличила током реализације  десете смјене (14. и 15.8) када је у Кумбору било укупно 160 лица, од тога 136-оро дјеце из: Осмака, Фоче, Приједора, Српца и Требиња. Међу учесницима је било дјеце са сметњама у развоју, посебно талентоване дјеце, дјеце из надлежности центара за социјални рад, као и дјеце из вишечланих породица и дјеце из породица РВИ и демобилисаних бораца. Госпођа Граховац је, као и претходних година, имала прилику да се лично у разговору са дјецом, пратећим особљем и родитељима дјеце са сметњама у развоју, увјери у ефекте Пројекте, али и у услове реализације истог.


Закључно са једанаестом смјеном, која је у току, Пројектом је обухваћено укупно 1688 лица. До краја овогодишње реализације, остале су још три смјене, којим ће претежно бити обухваћена дјеца  са хроничним обољењима и са сметњама у развоју.
У последњој смјени је планиран обухват лица старијих од 17 година са тежим хендикепима, која до сада нису била у Пројекту. Надамо се да ће и ове смјене бити успјешне, као и све претходне, а на задовољствo дјеце-учесника.

 

 

Стручна служба Фонда

 

 

Завршетак десет година реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

Детаљније о десетогодишњици


 

Предсједник Додик у посјети учесницима пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

>>Детаљније о посјети Предсједника<<


 

Врх стране
Врх стране