Насловна страна

Актуелно:

 

Саопштење

Редовна исплата додатка на дјецу и материнског додатка за мјесец фебруар 2016. почиње у уторак 1. марта 2016. године.

Текст саопштења можете погледати овде

 

Представљамо публикацију „Социјализација 2014“ у вртлогу поплава

 

Представљамо билтен посвећен реализацији пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске 2015."

У  периоду од  завршетка  пројекта “Социјализација дјеце Републике Српске 2015.” (19. септембар), Стручна служба Фонда је интензивно радила на сумирању резултата Пројекта и изради неопходних докумената за Владу Републике Српске, ресорно Министарство здравља и социјалне заштите, као и за менаџмент и управљачку структуру ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту.
Користимо прилику да информишемо заинтересовану јавност да је Влада Републике Српске на својој сједници од 13.11.2015. године, усвојила Информацију о завршетку пројекта “Социјализација дјеце Републике Српске 2015.”
            У склопу израде докумената везаних за реализацију Пројекта, Служба Фонда традиционално припрема намјенски Билтен посвећен активностима и актерима  Пројекта у претходној години. Тако је билтен, “Кумборски споменар 2015” посвећен Пројекту у 2015. години. За наше драге сараднике и све заинтересоване, који нису у прилици да имају Билтен у штампаној верзији исти можете погледати  о в д ј е .
            “Кумборски споменар 2015.” је конципиран тако да је представљена свака смјена, појединачно, која је реализована у 2015. године, али из угла њених учесника и кроз дјечије радове и обиље фотографија насталих у Кумбору. У Билтену је  дат акценат на лица која су у Пројекту били некада као дјеца-учесници, а сада су дио стручног-пратећег особља (студенти-волонтери, васпитачи..) Основни циљ, оваквог приступа је  да се има аутентичан увид у ефекте Пројекта и његовог пролонгираног дејства на правилан психо-физички развој дјеце, пружањем услуга и уједначавањем услова за њихово одрастање. Надамо се да ће вам се “Кумборски споменар 2015.” допасти и да ће вас вратити у претходно дуго, топло, кумборско љето и подсјетити да ће врло брзо доћи наше ново љето “Социјализације...”

Континуирано унапређење сарадње Фонда са партнерима

У циљу даљег унапређења партнерске сарадње, в.д. Директор-а ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић са сарадницима, 09.12.2015. године био је у посјети Омбудсману за дјецу Републике Српске и „Удружењу вишечланих породица 4+“ из Бања Луке.

Приликом посјете са Омбудсманом за дјецу Надом Граховац разговарано је о актуелним проблемима у реализацији права из Закона о дјечијој заштити и правцима даљег развоја система дјечије заштите. Исказани су јединствени ставови Омбудсмана и Директора Фонда о неопходности континуиране сензибилизације друштва за препознавање и задовољавање приоритетних потреба дјеце, самим тим и унапређење система дјечије заштите, кроз значајнија издвајања и ширу подршку. Такође су се саговорници сложили да је потребна свеобухватна анализа примјене актуелних законских рјешења у области дјечије заштите, како би се након тога дефинисала квалитетнa законска рјешења, а у најбољем интересу дјеце. Закључено је да се досадашња добра сарадња Омбудсмана за дјецу Републике Српске и  ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту и даље унапређује.

              

Истог дана  обављена је посјета и „Удружењу вишечланих породица 4+''. Том приликом је предсједнику Удружења, господину Јови Радовановићу за потребе Удружења,  Директор Фонда уручио један рачунар. Разговор  је био отворен и усмјерен ка актуелној проблематици-остваривању права из дјечије заштите, са акцентом на право на додатак на дјецу. Господин Радовановић је том приликом Директору Фонда представио иницијативу које је покренуло Удружење да свако дијете у узрасној доби до 18 година остварује право на додатак на дјецу у износу од по 100 КМ. Директор Фонда, господин Јовић је изнио релевантне показатеље у смислу недостајућих средстава у систему дјечије заштите за евентуалну реализацију иницијативе.

Подаци указују да је потребан дванаест пута већи буџет за право на додатак на дјецу у односу на постојећи! Заједнички је закључак да је у том случају неопходан додатни извор прихода за дјечију заштиту. Директор Фонда је истакао да ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту располаже и кадровским и инфраструктурним капацитетима да реализује ову иницијативу, али средстава нема. У случају ако би се обезбједила додатна средства, неопходно би било припремити стручне анализе које би дефинисале најадекватнија законска рјешења у остваривању права на додатак на дјецу. Састанак је завршен са усаглашеним ставом о неопходности наставка даље сарадње Фонда и Удружења у циљу  побољшање  положаја дјеце у Српској.

Завршена "Дјечија недјеља"

У периоду од 5.10. до 11.10.2015. године традиционална манифестација Дјечија недјеља“ под слоганом „СРЕЋНА ДЈЕЦА => СРЕЋНИ ЉУДИ“,  је обиљежена  на нивоу Републике Српске, са основним циљем скретања пажње јавности на потребе и проблеме дјеце у Српској.
  ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске је у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, активно учествовао у овој манифестацији и реализовано је  низ активности у складу са објављеним  Програмом. Најзначајније активности Фонда су биле новчана подршка за:
- тројке рођене у периоду од „Дјечије недјеље 2014.“ до „Дјечије недјеље 2015.“,  
- за кориснике права на дјечији додатак: тројке, дјецу без родитељског старања, дјецу са сметњама у развоју која су под старатељством, дјецу погинулих бораца, дјецу цивилне жртве рата и дјецу цивилних жртава рата.
У склопу ове манифестације, уплаћене су и једнократне новчане помоћи установама социјалне и дјечије заштите у циљу унапређења услова за боравак дјеце- штићеника, и то: Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић” Бања Лука, домовима  за лица са инвалидитетом Вишеград и  Приједор, Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност” Дервента, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др. Мирослав Зотовић” Бања Лука.
Током обиљежавања „Дјечије недјеље“ 2015. године, в.д. директор-a ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић, са сарадницима је присуствовао централној манифестацији под називом „СРЕЋНА ДЈЕЦА => СРЕЋНИ ЉУДИ” која је  одржана  у аминистративном центру Владе Републике Српске.

Том приликом, Премијер Републике Српске, Жељка Цвијановић, је уручила награде за 12 најбољих литерарних радова ученика средњих и основних школа на тему „Свако дијете срећна лица, чува једна породица“.

ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту је за првонаграђене ученике обезбиједио награду - десетодневни боравак на мору учешћем у пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске 2016“. Директор Фонда је побједницима свечано уручио награде.

Током трајања ове манифестације, Директор Фонда је са сарадницима посјетио  Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бања Луци и тада је  је уручио донацију у износу од 2000 КМ, а у циљу унапређења услова боравка штићеника. Такође је договорен наставак сарадње између Фонда и Дома, а дјеци-штићеницима су подијељени слаткиши.

Последњег дана обиљежавања „Дјечије недеље 2015.“, Директор Фонда је посјетио породицу Рајић са Пала, који су у јулу мјесецу добили тројке: Богдана, Нађу и Горана. Том прилико уручени су пригодни поклони за бебе, као и новчана подршка породици у износу од 1.500,00 КМ.

 

Стручна служба Фонда

 

 

Завршетак десет година реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

Детаљније о десетогодишњици


 

Предсједник Додик у посјети учесницима пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

>>Детаљније о посјети Предсједника<<


 

Врх стране
Врх стране