Насловна страна

Актуелно:

 

Саопштење

Редовна исплата додатка на дјецу и материнског додатка за мјесец јануар 2016. почиње у уторак 2. фебруара 2016. године.

Текст саопштења можете погледати овде

 

Представљамо публикацију „Социјализација 2014“ у вртлогу поплава

 

Континуирано унапређење сарадње Фонда са партнерима

У циљу даљег унапређења партнерске сарадње, в.д. Директор-а ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић са сарадницима, 09.12.2015. године био је у посјети Омбудсману за дјецу Републике Српске и „Удружењу вишечланих породица 4+“ из Бања Луке.

Приликом посјете са Омбудсманом за дјецу Надом Граховац разговарано је о актуелним проблемима у реализацији права из Закона о дјечијој заштити и правцима даљег развоја система дјечије заштите. Исказани су јединствени ставови Омбудсмана и Директора Фонда о неопходности континуиране сензибилизације друштва за препознавање и задовољавање приоритетних потреба дјеце, самим тим и унапређење система дјечије заштите, кроз значајнија издвајања и ширу подршку. Такође су се саговорници сложили да је потребна свеобухватна анализа примјене актуелних законских рјешења у области дјечије заштите, како би се након тога дефинисала квалитетнa законска рјешења, а у најбољем интересу дјеце. Закључено је да се досадашња добра сарадња Омбудсмана за дјецу Републике Српске и  ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту и даље унапређује.

              

Истог дана  обављена је посјета и „Удружењу вишечланих породица 4+''. Том приликом је предсједнику Удружења, господину Јови Радовановићу за потребе Удружења,  Директор Фонда уручио један рачунар. Разговор  је био отворен и усмјерен ка актуелној проблематици-остваривању права из дјечије заштите, са акцентом на право на додатак на дјецу. Господин Радовановић је том приликом Директору Фонда представио иницијативу које је покренуло Удружење да свако дијете у узрасној доби до 18 година остварује право на додатак на дјецу у износу од по 100 КМ. Директор Фонда, господин Јовић је изнио релевантне показатеље у смислу недостајућих средстава у систему дјечије заштите за евентуалну реализацију иницијативе.

Подаци указују да је потребан дванаест пута већи буџет за право на додатак на дјецу у односу на постојећи! Заједнички је закључак да је у том случају неопходан додатни извор прихода за дјечију заштиту. Директор Фонда је истакао да ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту располаже и кадровским и инфраструктурним капацитетима да реализује ову иницијативу, али средстава нема. У случају ако би се обезбједила додатна средства, неопходно би било припремити стручне анализе које би дефинисале најадекватнија законска рјешења у остваривању права на додатак на дјецу. Састанак је завршен са усаглашеним ставом о неопходности наставка даље сарадње Фонда и Удружења у циљу  побољшање  положаја дјеце у Српској.

Завршена "Дјечија недјеља"

У периоду од 5.10. до 11.10.2015. године традиционална манифестација Дјечија недјеља“ под слоганом „СРЕЋНА ДЈЕЦА => СРЕЋНИ ЉУДИ“,  је обиљежена  на нивоу Републике Српске, са основним циљем скретања пажње јавности на потребе и проблеме дјеце у Српској.
  ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске је у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, активно учествовао у овој манифестацији и реализовано је  низ активности у складу са објављеним  Програмом. Најзначајније активности Фонда су биле новчана подршка за:
- тројке рођене у периоду од „Дјечије недјеље 2014.“ до „Дјечије недјеље 2015.“,  
- за кориснике права на дјечији додатак: тројке, дјецу без родитељског старања, дјецу са сметњама у развоју која су под старатељством, дјецу погинулих бораца, дјецу цивилне жртве рата и дјецу цивилних жртава рата.
У склопу ове манифестације, уплаћене су и једнократне новчане помоћи установама социјалне и дјечије заштите у циљу унапређења услова за боравак дјеце- штићеника, и то: Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић” Бања Лука, домовима  за лица са инвалидитетом Вишеград и  Приједор, Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност” Дервента, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др. Мирослав Зотовић” Бања Лука.
Током обиљежавања „Дјечије недјеље“ 2015. године, в.д. директор-a ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић, са сарадницима је присуствовао централној манифестацији под називом „СРЕЋНА ДЈЕЦА => СРЕЋНИ ЉУДИ” која је  одржана  у аминистративном центру Владе Републике Српске.

Том приликом, Премијер Републике Српске, Жељка Цвијановић, је уручила награде за 12 најбољих литерарних радова ученика средњих и основних школа на тему „Свако дијете срећна лица, чува једна породица“.

ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту је за првонаграђене ученике обезбиједио награду - десетодневни боравак на мору учешћем у пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске 2016“. Директор Фонда је побједницима свечано уручио награде.

Током трајања ове манифестације, Директор Фонда је са сарадницима посјетио  Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бања Луци и тада је  је уручио донацију у износу од 2000 КМ, а у циљу унапређења услова боравка штићеника. Такође је договорен наставак сарадње између Фонда и Дома, а дјеци-штићеницима су подијељени слаткиши.

Последњег дана обиљежавања „Дјечије недеље 2015.“, Директор Фонда је посјетио породицу Рајић са Пала, који су у јулу мјесецу добили тројке: Богдана, Нађу и Горана. Том прилико уручени су пригодни поклони за бебе, као и новчана подршка породици у износу од 1.500,00 КМ.

 

Завршена овогодишња реализација пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске"

Одмаралиште у Кумбору је 19. септембра напустила и посљедња, за ову годину XIV по реду смјена учесника у пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске 2015“. Смјену је чинило 62 корисника у пратњи 11 васпитача, 11 чланова стручног тима  и 27  родитеља – пратилаца. Учесници у овој смјени су била искључиво лица са тежим сметњама у развоју до 17 година и старији из: Требиња, Билеће, Гацка, Рудог, Вишеграда, Сокоца, Рогатице, Милића, Бијељине, Дервенте, Приједора, Новог Града и Бањалуке. Највећи број учесника су били чланови Савеза ментално недовољно развијених лица, као и успјешни чланови њиховог Спортског савеза. Са њима су боравили и пацијенти Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ из Бањалуке и  штићенице Завода за инвалидна лица из Вишеграда.


Идеални временски услови за боравак на мору су пратили баш ову смјену. Без кише, облака, хладног вјетра, са много пријатних сунчевих зрака, уз  бистру и топлу воду Јадранског мора, ова група је  провела осам дана у Кумбору.


Учесници Пројекта, током ове смјене, настојали су да без обзира на сопствена ограничења покажу потенцијале и могућности. У томе су им помагали: чланови стручног тима смјене (васпитачи, координатори, медицинско особље, студенти-волонтери), а неуморни спортски аниматори  су их уз велике физичке напоре учили да савладају вјештину пливања, у складу са преосталим капацитетима.

Слика говори хиљаду ријечи, стога вас позивамо да посјетите галерију фотографија из посљедње овогодишње смјене Пројекта.


Посљедњa вече боравка у Кумбору је ималa свечани карактер и њој је присуствовао представник ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту, мр Јованка Вуковић, руководилац Пројекта са сарадницима. Том приликом је извршена  свечана додјела захвалница и диплома свим  учесницима. Свака изведена ставка програма, било да је у питању пјесма, плес, глума или бесједа, је јасно указивала на  позитивну енергију и уложени труд. Неке од фотографија насталих током додјеле диплома и захвалница можете погледати у посебној галерији, на овом линку.

Након свечаног спуштања заставе, којој су присуствовали сви учесници XIV смјене, у раним вечерњим часовима, аутобусима превозника „Дринатранс“, организован је њихов повратак на полазна одредишта.


Кумбор је утихнуо...  Од 20. маја, када је почео Пројекат па до 19. септембра ове године, у Кумбору је боравило око 1700 дјеце циљних категорија, са пратећим особљем укупно 2100 лица. Од када је Пројекат први пут реализован у одмаралишту Кумбор, кроз њега је прошло близу  24.000 лица - дакле један град - Кумбоград.
Наредно љето ће бити јубиларно, петнаесто по реду, реализације Пројекта. Надамо се да ће Пројекат наставити да се развија и расте као и до сада, и да ће дјеца Републике Српске имати прилику да и наредних година стичу нова искуства, вјештине и познанства, јачају своје потенцијале и самопоуздање, а све захваљујући нашим заједничким напорима.


Овом приликом се захваљујемо свим актерима Пројекта, који су својим учешћем и ангажманом допринијели да се идеја и реализација пројекта „Социјализације дјеце Републике Српске“ континуирано унапређује и шири.

Стручна служба Фонда

 

 

Завршетак десет година реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

Детаљније о десетогодишњици


 

Предсједник Додик у посјети учесницима пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске - 2011.“

>>Детаљније о посјети Предсједника<<


 

Врх стране
Врх стране